ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE

 

Bedömning inom APL är en mångfacetterad uppgift. Skolans ansvar för att eleven får en likvärdig och rättvis bedömning av sin APL period och att denna bedömning samordnas och synkroniseras med bedömningen av aktuellt ämne och aktuell kurs. En av svårigheterna för yrkesläraren är att bedöma en prestation som man inte har full insyn och kontroll över samt att i sammanhanget måste förlita sig till uppgifter från en företagshandledare. Det gäller att trots detta få fram de olika kunskapskvaliteterna vid bedömningen. Skolutvecklingsbolaget erbjuder en tvådagarsutbildning med mellanliggande arbetsuppgifter för lärare med elever i APL. Utbildningen ger vägledning i olika aspekter i samband med yrkeslärarens bedömning av APL som bedömning av mål, matriskonstruktion, bedömning via handledare och kommunikation med handledare och elev.

 

 

 

 

 

Utöver ovanstående fasta program erbjuder Skolutvecklingsbolaget skolanpassade och skräddarsydda program kring APL. Kontakta oss för en fortsatt diskussion och förslag

 

 

 

Styrdokument med bäring på den arbetsplatsförlagda utbildningen behöver ofta diskuteras och ställas i relation till verksamheten på skolan. Här erbjuder Skolutvecklingsbolaget ett heldags eller halvdags program där styrdokumenten presenteras och där aktuella styrdokument ges en utförligare presentation och sätts i ett skolpolitiskt och verksamhetsförankrat sammanhang. Programmet är riktat till rektor, lärare och handledare.

 

 

 

 

Under en heldag diskuteras skolans mer övergripande och strukturella planering som innefattar delar som APL periodens förläggning, samverkan med arbetslivet, de lokala programrådens arbete och kontakten med elevens föräldrar/vårdnadshavare. Utöver dessa planeringsmässiga aspekter presenteras också förslag på skolans kvalitetsarbete utifrån ett systematiskt angreppssätt och lärarnas kompetensutveckling.

Frågeställningar som kan rymmas inom detta område är:

Utifrån vilka principer förläggs undervisningen? Vilka hänsyn tar skolan till yrkesämnenas specifika och yrkesmässiga krav? Vilka schemamässiga hänsyn tas till APL? Sker samverkan med arbetslivet i samband med schemaläggning (särskHur säkerställer skolan att samverkan mellan skolan och arbetslivet sker? Under en heldag diskuteras denna viktiga del av skolans kontakter och samverkan med det omgivande samhället. Programmet under dagen riktas till skolpolitiker, rektorer och utvecklingsledare inom en kommun eller friskolegrupp, fackliga företrädare och företagare.

 

 

 

 

 

Frågeställningar som kan rymmas inom detta område är:

Hur säkerställs att denna samverkan håller hög kvalitet? Vilka ambitioner, strategier och mål finns på huvudmannanivå respektive skolnivå? Vilka aktörer och intressenter bjuds in och deltar, vilka är drivande? Programrådets organisering och sätt att arbeta diskuteras.

Vilka forum och former för samverkan mellan skola och arbetsliv finns? Vilka frågor tas upp i dessa samverkansformer? Överenskommelser och åtaganden? Vad fungerar bra? Vilka utmaningar och problem finns? Sker samverka med arbetslivet när det gäller utrustning, verktyg och material inom programmen? I vilka former är denna samverkan organiserad?

ilt APL)? Vad bestämmer (principer och traditioner, arbetsgivarintressen, pedagogiska tankar) APL periodens längd och förläggning under de tre gymnasieåren? Hur är lärarna schemalagda när eleverna är på APL?

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved